Chléb Šumava

Tenhle chleba je uplně nejlepší na světě, fakt. Je světlej s křupavou kůrkou, měkkej, ale příprava je strašná. Takže pokud máte super manikúru nebo pokud nesnášíte prsty obalené těstem, ani nečtěte dále. Ale vy co chcete zkusit vlastní chleba, tak s chutí do toho! :)

Potřebné přísady:
300 g hladké mouky mouky
200 g žitné chlebové mouky
2 lžičky soli
2 lžičky mletého kmínu
1/2 kostky droždí
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
celý kmín na posypání



Postup:
1) Nejprve si připravte kvásek. Do 100 ml teplé vody rozdrobte droždí, posypejte špetkou mouky a cukru. Pořádně rozmíchejte, ať tam nemáte kousky droždí. Nechte na teplém místě vykynout.


2) Mezitím si smíchejte obě mouky, přidejte sůl, mletý kmín a cukr. K mouce přidejte kvásek, olej, ocet a postupně přidávejte asi 250 ml vody. Zpracujte těsto a nechte ho na teplém místě kynout asi 45 minut. Pozor! Těsto hrozně lepí.

nevykynuté
vykynuté těsto


3) Z vykynutého těsta udělejte bochník a nechte ho ještě 30 minut kynout. Posypejte ho celým kmínem.
nesmějte se, že je posypán jen z půlky...
já totiž kmín nesnáším!

4) Pečte v troubě předehřáté na 220 °C 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C při které chleba dopékejte asi 40 minut.


Rady:
1) Přidejte k pečení kastrůlek s vodou. Chleba bude vláčnější.
2) Pokud kůrka rychle hnědne, přikryjte chleba pečícím papírem.
3) Správně upečený chleba poznáte, že při ťukání zní dutě.


Dobrou chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...